A Huawei már az 5G utáni korszakra készül

A Huawei már az 5G utáni korszakra készül

A mobilhálózatok 2030-ra az aktuális százszorosát, csaknem 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak ezután, így tovább kell fejleszteni az 5G modern műszaki megoldást és azon dolgozni, hogy az megfeleljen a Dolgok Internete (IoT) még változatosabb és komplexebb jövőbeni elvárásainak – mondta David Wang a Mindenre kiterjedő Mobil Szélessávú Hálózatok Fórumán. A Huawei cégvezetője alapján az 5G-technológia legalább egy évtizedig marad uralkodó, amit szakaszosan az 5.5G korszaka vált fel. Utóbbi a három jelen pillanatban szabványosított modell – a Fejlett mobil szélessáv (eMBB), a erős gép típusú kommunikáció (mMTC), és a nagy megbízhatóságú alacsony késleltetésű kommunikáció (URLLC) továbbfejlesztését és három újabbal való kiegészítését jelenti, létrehozva egy még intelligensebb világot. A társaság Magyarországon is szorgalmazza a korszerű frekvenciasávok kialakítását és végez az 5.5G fejlesztéséhez kapcsolatos kutatásokat.

A Huawei jövőképe és küldetése, hogy minden ember, otthon és szervezet részére elérhetővé tegye a teljesen összekapcsolt, okos világot. 2030-ra a mobilhálózatok több mint 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak, melynek legnagyobb része 5G-n üzemel ezután. Ez nagyságrendekkel több, mint a mai 1,3 milliárd IoT-kapcsolat, így az 5G-nek szüntelen fejlődnie kell, hogy az IoT egyre változatosabb és összetettebb igényeit kielégítse.

Az 5G alapvető funkciója az emberek összekapcsolása, a technológiára épülő alkalmazások 2030-ig mind gyakrabban elmossák a fizikai és virtuális világ közti kapcsolatot. Ám a jövő technológiai újításainak megvalósításához a mobilkommunikációnak még nagyobb sebességre kell kapcsolnia. Az átlagos internetes letöltési sebességnek a mai 4K-s video streaminget támogató 120 Mbit/s-ról a 16K-s videózáshoz létfontosságú 2 Gbit/s-re kell emelkednie. Az újabb alkalmazásokhoz a sávszélesség növelésén kívül alacsonyabb késleltetésekre is szükség lesz. A kétirányú kommunikáció egész késleltetését az aktuális 20 ms-ről 5 ms-re kell csökkenteni. Mindezen követelmények teljesítése érdekében az 5G-nek szüntelen fejlődnie kell.

Az 5G még legalább egy évtizedig velünk marad

„A múltban a mobilkommunikációs modern műszaki megoldás minden újítása hozzávetőlegesen egy évtizedig uralkodott, mielőtt egy új szabvány felváltotta volna. Az 5G 2030-ra a legnélkülözhetetlenebb mobilkommunikációs technológiává válik és várhatóan 2040-ig lesz üzemben. A 2G, 3G és 4G fejlesztési története az elmúlt 30 évben azt mutatja, hogy az egyes generációkban is töretlen fejlődésre van szükség, hogy kiaknázhassuk a modern műszaki megoldás kínálta lehetőségeket” – mondta David Wang, a Huawei cégvezetője a 2020-as Global Mobile Broadband Forum (Mindenre kiterjedő Mobil Szélessávú Fórum – MBBF) szimpóziumon. A társaság cégvezetője nyomatékosította, hogy a Huawei víziója az 5.5G, amely a három ebben a pillanatban szabványosított modell – a Fejlett mobil szélessáv (eMBB), a erős gép típusú kommunikáció (mMTC), és a nagy megbízhatóságú alacsony késleltetésű kommunikáció (URLLC) továbbfejlesztését és három újabbal való kiegészítését jelenti.

Kiemelte, hogy a fejlesztések javíthatják a valós idejű interakciós élményt a fogyasztóknak, illetve a mobil IoT-k képességeit, és új területeket fedezhetnek fel, ideértve az Uplink központú szélessávú kommunikációt (UCBC), a valós idejű szélessávú kommunikációt (RTBC), ezenkívül a harmonizált kommunikációt és érzékelést (HCS). Az 5.5G ennek értelmében hárommal több területet fed ezt követően le, mint az 5G. Ezek a Feltöltés Centrikus Szélessávú kommunikáció (UCBC), a Valós idejű Szélessávú kommunikáció (RTBC) és a Harmonizált Kommunikáció és Érzékelés (HCS).

5.5G – hatékonyabb gyártás, holografikus alkalmazások és autonóm járművek

Az UCBC felgyorsítja az ipar fejlesztését. Az 5G képességek alapjaira épülő modern műszaki megoldás biztosítja a feltöltési sávszélesség tízszeres növekedését. Ezzel sansz nyílik olyan alkalmazások megvalósítására, amelyekben a gépi adatfeldolgozáshoz nagy mennyiségű képi adatot kell feltölteni. Ezzel az iparban nagyon sok folyamatot, példaként a gyártást vagy a logisztikát sokkal hatékonyabbá lehet tenni.

Az RTBC ugyanabban az időben segíti a nagy sávszélességet és az alacsony késleltetést. A cél a sávszélesség tízszeres növekedésének elérése adott késleltetéssel és magas szintű megbízhatósággal. Ez csodálatos élményt nyújthat a felhasználóknak, mikor is kapcsolatba lépnek a virtuális világgal. Interaktív 3D-s vagy holografikus alkalmazások valós használatát kínálja példaként a játékok vagy a videókonferenciák tekintetében, de a távorvoslásban is nagy segítséget nyújthat.

A HCS-t úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a csatlakoztatott gépjárműk és drónok részére az önvezetési funkciókat. A Massive MIMO nyaláb szkennelési megoldásának igénybevételével a HCS kommunikációs és érzékelési funkciókat ugyanúgy el tud látni. Ezzel akár beltéri pozicionálásra is felhasználható.

A fenti 5.5G funkciók megvalósításához több, 100 GHz alatti spektrumra van szükség, hogy a le- és feltöltési sávok szétválaszthatók legyenek, amellett akár a egész elérhető sávban össze lehessen fogni a vivőfrekvenciákat a nagyobb sávszélesség eléréséhez.

Magyarországon is készítik elő a korszerű frekvenciasávokat

Az 5G periódus több frekvenciasávot, és több típusú eszközt, szolgáltatást és felhasználót kapcsol össze, mint bármely korábbi modern műszaki megoldás. Az 5.5G-nek így maradéktalanul össze kell fonódnia a mesterséges intelligencia igénybevételével, hogy ezen komplex folyamatokat kezelni tudja.

David Wang a Huawei nevében három javaslattal állt elő. Az ipar valamennyi szereplőjének a lehető leghamarabb el kell kezdenie az 5,5G-szabványositási munkálatait a 3GPP keretein belül.

Másodszor, a távközlési iparnak egyesült erővel kell működnie, hogy az elérhető maximumot kihasználva a 100 GHz alatti spektrumból, az 5G jobb hálózati adottságaival tovább fejlessze a Dolgok Internetét (IoT). Harmadszor, az iparági szereplőknek újabb specifikus 5G alkalmazásokat kell kidolgozniuk az egyes vertikumokkal, hogy felgyorsítsák azok digitális átalakulását.

„A újabb, 100 GHz alatti 5G frekvenciasávok használatának előkészítését már Magyarországon is megkezdte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság – és a Huawei igyekszik ezt a folyamatot mindenben támogatni az internacionális ismeretek megosztásával” – nyilatkozta Bóday Tamás, integrált megoldásokért felelős igazgató. A Huawei Technologies Hungary szakértője kijelentette még, hogy a társaság közelmúltban átadott fővárosi fejlesztőközpontjában konkrétan mesterséges intelligencia alkalmazásokkal foglalkoznak, amelyek szorosan integrálódnak az 5.5G fejlesztésekhez.