A Holdra szállás témájában hirdettek pályázatot diákoknak

A Holdra szállás témájában hirdettek pályázatot diákoknak

Jövőre lesz fél évszázada, hogy ember járt a Holdon, ebből az alkalmából pályázatot írt ki a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) általános iskolás és középiskolás tanulók részére.

Magyar idő alapján 2019. július 21-én lesz fél évszázada, hogy az emberiség első esetben egy másik égitestre lépett – idézik fel a pályázati kiírásban a társaság honlapján. Neil Armstrong parancsnok és Edwin Aldrin pilóta, az amerikai Apollo-11 űrhajósai személyében első alkalommal lépett ember a Holdra.

Az évfordulóhoz egyre közelebb a MANT pályázatot írt ki, ahol olyan kérdések feldolgozását várja a diákoktól, akárcsak milyen lehetett a 12 űrhajósnak a Hold felszínén, mit mértek meg, honnan vannak a holdkőzeteink, milyen érvekkel lehet alátámasztani a kételkedők részére, hogy a holdra szállás tényleg megtörtént vagy, hogy milyen lesz a következő Holdra szállás és miért nem járt attól fogva ember a Holdon?

A pályázatra lehet írásos dolgozatot vagy novellát írni, de a szabadon választható feladatok közt megjelenik grafika, számítógépes grafika, poszter, bemutató, rövid videó készítése. A kiírt témával kapcsolatban lehetséges internetes honlap, blog vagy Facebook-oldal létrehozása is, de a pályázók kitalálhatnak és leírhatnak kísérletet vagy számítógépes programot is. A pályázaton nem kizárólag egyénileg, de 2-4 főből álló csapatok is indulhatnak.

A MANT által felkért szakértő zsűri három csoportban értékeli ezt követően a beérkezett munkákat. A 10-14 éves korosztály három legjobbja értékes könyvjutalomban részesül. Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás fővárosi, űrtevékenységgel foglalatoskodó intézményben. A középiskolások (15-18 évesek) közül a legjobb eredményt elérő pályázó térítésmentesen vehet részt a 2019-es MANT Űrtáborban. A látássérült tanulók munkáit külön értékeli a zsűri az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal együttesen. A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó három fiatal egy exkluzív látogatáson vehet részt egy fővárosi, űrtevékenységgel foglalatoskodó intézményben.

A pályamunkák beadási határideje 2019. február 15. A pályázat precíz részleteiről a MANT honlapján tájékozódhatnak a kíváncsiskodók.

mti