A Ford adatmegosztó és autóipari kezdeményezésekhez csatlakozik, hogy beszállítói láncát átláthatóbbá és fenntarthatóbbá alakítsa

A Ford adatmegosztó és autóipari kezdeményezésekhez csatlakozik, hogy beszállítói láncát átláthatóbbá és fenntarthatóbbá alakítsa

A Ford Európa csatlakozott két kulcsfontosságú beszállítói lánc-kezdeményezéshez, amelyek célja a partnerek közti adatmegosztás iparági szabványainak meghatározása és a vállalat létesítmények fenntartható működésének értékelése.

Az egyik ilyen indítvány a Catena-X Autóipari Hálózat, ami azért alakult meg, hogy a partnerek közti adatáramlás révén javítsa az autóipari beszállítói láncok fenntarthatóságát és a hatékonyságát. A másik a Felelős Beszállítói Lánc Indítvány (RSCI), amely eszközöket és segédkezést nyújt a fenntarthatóbb beszállítói lánc kialakításához.

„A felelős, átlátható és fenntartható módon funkcionáló beszállítói láncok kulcsfontosságúak az autóipar sikeres átformálásában, míg egyre nagyobb hangsúlyt kap az elektromos hajtás,” vélekedett Werner Pütz, a Ford Európa beszerzésekért felelős alelnöke. „Az adatszabványok meghatározásával és a biztonságos adatcsere biztosításával a Catena-X szilárd alapokat hoz létre ezen a zónában, ami rettentően kardinális az iparág minden cége részére. Ennek köszönhetően jelentősen örülünk, hogy egyidejűleg két ilyen jellegű úttörő kezdeményezésnek is részesei lehetünk.”

Azzal, hogy csatlakozott e kezdeményezésekhez, a Ford újabb nagy lépést tett afelé, hogy 2035-re elérje a karbonsemlegességet európai létesítményeiben, logisztikai folyamataiban és beszállítóinál. Ugyanerre az évre tűzte ki a társaság azt is, hogy egész járműértékesítésében elérje a zéró károsanyag-kibocsátást.

Catena-X Autóipari Hálózat

Digitális ökoszisztémaként és együttműködési hálózatként a Catena-X egységes szabványokat állít ezután fel az adat- és információcserére az autóipari értékláncon belül. A Ford mellett jó néhány kereskedelmi és akadémiai szervezet vesz még részt ebben az autóipari üzemek közt példátlannak számító együttműködésben.

Az ilyen formában kidolgozott szabványokat a minőségirányítás, a karbantartás, a beszállítói lánc vezérlése és a fenntarthatóság területein fogják alkalmazni. A tagok és átfogó partnereik közti szüntelen adatáramlás javíthatja és felgyorsíthatja a problémák megoldását a beszállítói láncban fellépő váratlan helyzetek, nyersanyaghiányok és az alkatrészek nyomon követése során1. Azzal, hogy a Ford is részt vesz a Catena-X kezdeményezésben, a cég tovább javíthatja a fenntarthatóságot, az emberi jogi normák betartását, és még átláthatóbbá teszi a beszállítói láncok üzemelését.

Felelős Beszállítói Lánc Indítvány (RSCI)

A indítványt a Német Autóipari Szövetség (VDA) indította útjára, és a Ford a 14 alapító tag egyike. Az RSCI célja, hogy egységes értékelési módszert dolgozzon ki az autóipari beszállítói lánc szereplői fenntarthatóságának mérésére, beleértve a munkakörülmények megfelelőségét, valamint a munka- és a környezetvédelmi intézkedéseket.

„A fenntartható jövő megvalósításához holisztikus megközelítés és praktikus megoldások kellenek. Az RSCI-hez hasonló kezdeményezések lehetőséget biztosítanak az üzemeknek, hogy korszerű és egységes iparági szabványok mentén működjenek, közösen dolgozva egy együttes cél érdekében,” nyilatkozta Helmut Philipp, a Ford Európa fenntarthatósági szakértője, akit az RSCI alelnökének választottak.

A Ford arra törekszik, hogy beszállítói láncát minden szempontból jobbítsa, és igyekszik olyan szervezetekkel együttműködni, amelyek elfogadják és betartják az emberek és a bolygó védelmét szolgáló alapelveket. A társaság Beszállítói Magatartási Kódexe meghatározza, hogy a Ford milyen követelményeket támaszt partnereivel szemben az emberi jogokkal, a környezetvédelemmel, a felelős anyagbeszerzéssel, a felelős és jogszerű vállalkozásbeli gyakorlattal kapcsolatban, sőt még az ezekhez kapcsolódó területeken.