A Föld mágneses mezejét térképként használva igazodnak el a cápák

A Föld mágneses mezejét térképként használva igazodnak el a cápák

Első alkalommal találtak erős bizonyítékot arra, hogy a tengeri teknősökhöz hasonlóan a cápák is a Föld mágneses mezejét használva navigálnak hosszú távú utazásaik esetén. A szakértők eredményeikről a Current Biology című akadémiai lapban számoltak be.

A cápák a mágneses mezőt természetes GPS-ként használják – mondta Bryan Keller, a Save Our Seas Foundation projektvezetője, a Floridai Állami Egyetem laboratóriumának munkatársa.

Több cápafaj hosszú utazásokat tesz meg, hogy évről évre eljusson némely helyszínekre. A cápákról az is ismert, hogy érzékenyek az elektromágneses mezőkre. Így a tudósok régóta gyanították, hogy a két dolognak van köze egymáshoz, kihívást jelentett viszont az, hogy ezt bizonyítsák is.

„Hogy őszinte legyek, meglepett, hogy sikerült. Azért nem lehetett ezt bizonyítani 50 éven keresztül, mert a cápákat nehéz kutatni” – idézi Kellert a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A kutatáshoz a kerekfejű pörölycápát (Sphyrna tiburo) választották, amely kisméretű, ezáltal simán tanulmányozható, és tudják róla, hogy évről évre visszatér egyes helyekre. „Ez igazolja, hogy a cápák tudják, hol van az otthon és vissza képesek navigálni oda heterogén helyszínekről” – véli Keller.

Húsz fiatal, vadon elfogott pörölycápával végzett vizsgálatok esetén olyan mágneses helyzetek közé helyezték az állatokat, mint amilyenek a kifogás helyétől több száz kilométerre található helyeket definiálják. Ezáltal megjósolható volt, hogyan fognak a cápák tájékozódni, ha ténylegesen mágneses nyomok alapján navigálnak.

A szakértők alapján eredményeik más cápafajok félelmetes bravúrjaira is magyarázatot adhatnak. Dokumentáltak példának okáért egy nagy fehér cápát, mely Dél-Afrikától Ausztráliáig vándorolt, ezután következő évben ugyanazon az útvonalon tért vissza.

„Mennyire menő, hogy egy cápa megtesz egy 20 ezer kilométeres körutat a háromdimenziós óceánban és precízen ugyanarra a helyre tér vissza? Ez lenyűgöző. Egy olyan világban, ahol az emberek GPS támogatásával navigálnak mindenhova, ez a képesség igazán figyelemre méltó” – lelkendezett Keller.

A következő években a szakértő például azt is vizsgálni szeretné, hogy vannak-e, és ha igen, milyen hatással vannak a cápákra az emberi forrású mágneses mezők, példának okáért a tenger alatti kábelek. Az is feltárásra vár, hogy a mágneses jeleket csak hosszú távú vándorlásaik alkalmával, vagy mindennapi viselkedésük esetén is használják-e ezek a fajok.

mti