A Corvina könyvtár budai műhelye – Prezentáció az Országos Széchényi Könyvtárban

A Corvina könyvtár budai műhelye – Prezentáció az Országos Széchényi Könyvtárban

Új szempontból vizsgálja Mátyás király mesés könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új kiállítása: A Corvina könyvtár budai műhelye címmel megnyílt kiállítás a Budán készült kódexek történetét járja körül.

A bemutató azt a korszakot idézi meg Magyarország történetéből, mikor is a tudomány és a művészet szerencsés csillagzat alatt közösen állt Mátyás uralkodása alatt – figyelmeztetett az expo megnyitóján az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós kiemelte: a középkori magyar nagyhatalom élére megint nemzeti uralkodó került, aki egyesítette magában a zseniális államférfit, kifogástalan hadvezért és új jelenségként a nagyszerű tudomány- és művészetpártolót.

Majdnem mindenki hallott Mátyás óriási könyvtáráról, kevésbé közismert viszont, hogy a gyűjteménybe Budán is készültek kötetek – hangoztatta Kásler Miklós.

Tüske László, az OSZK direktora felelevenítette, hogy a Bibliotheca Corviniana már Mátyás idejében kiérdemelte a kortársak elismerését, szétszóródása óta ugyanakkor a Föld leghíresebb könyvtárai is legféltettebb kincseik közt tartják számon a corvinákat.

Az OSZK 35 corvinát őriz, és az ezekkel kapcsolatos kutatási eredményeket folytonosan közzéteszi – jegyezte meg a főigazgató.

Mint kijelentette még, a bemutató a királyi könyvtár történetén belül egy régóta kutatott, de bonyolult volta okán magában soha nem tárgyalt kérdést vizsgál. Az utóbbi két évtized kutatási eredményei koherens képpé kezdtek összeállni, ez tett indokolttá egy új Corvina-kiállítást – közölte Tüske László.

Zsupán Edina kurátor nyomatékosította, hogy nem általános Corvina-kiállításban gondolkodtak: a kiállítás Mátyás könyvtárának Budán készült darabjaira koncentrált több jókora hazai és határon túli gyűjteményből kölcsönözve corvinákat.

A budai kódexműhely valószínűleg Beatrix királynő érkezésekor indult, és tizenhat éven keresztül működhetett. Mesterei nem egységes stílusban alkottak, hanem Itáliától távol megvalósíthatták saját, új elképzeléseiket is. Bizonyos idő elteltével viszont törekedtek az egységes megjelenésre, ami például az korszerű, egységes stílusú kötésekben is megmutatkozott – nyilatkozta Zsupán Edina.

Sudár Annamária szerkesztő az OSZK korszerűsödött virtuális Corvina könyvtárát mutatta be, kiemelve, hogy minden, máig azonosított corvina részletes adatlapja megtalálható a www.corvina. oszk.hu címen elérhető honlapon.

A több interaktív elemmel dúsított bemutató 2019. február 9-ig lesz érzékelhető, a tárlathoz kapcsolódva az OSZK nagyszámú kísérőprogrammal is fogadja a látogatókat.

MTI/Mohai Balázs