Adott betegséghez, mindent összevetve például daganatos betegeknek, krónikus tüdő- és gyulladásos bélbetegségekkel küzdőknek specifikusan létrehoz klinikai tápszereket egy magyar társaság – erről a társaság tulajdonosa beszélt.
Cseh Gellért, a Medifood ügyvezetője kijelentette: az úgynevezett sajátos gyógyászati célú élelmiszerekre európai uniós és magyar szabályok is vonatkoznak. Ezeket konkrétan beteg embereknek készítik és az egészségügyben használják. Közölte: az ilyen tápszereket azért kezdték fejleszteni 30-35 éve, mert előfordul, hogy a beteg a kórházban nem képes önállóan táplálkozni. Megjegyezte: már nem kizárólag ilyen súlyos esetekben használják ezeket, hanem a betegséghez kapcsolódó alultápláltság kezelésére is.
A klinikai tápszerek a betegséghez kapcsolódó alultápláltság során fedezik az energia- és fehérjehiányt; ugyanakkor ásványi anyagokra, nyomelemekre és vitaminokra is szüksége van a betegnek. Ezeket fejlesztéseikben az adott betegségnél leírt akadémiai eredményekre alapozott igények alapján állítják össze, ezáltal a gyártmányok akár kizárólagos táplálásra is alkalmasak. Ha a beteg nem tud szokásos ételt fogyasztani, négy-öt ilyen tápszer fedezi a napi energiaszükségletét.
mti