Sokkal összetettebb az amerikaiak genetikai profilja

Sokkal összetettebb az amerikaiak genetikai profilja

Az eddig véltnél sokkal összetettebb az amerikaiak genetikai profilja, amelyben bizonyos afrikai és európai népek, mint a nigériai jorubák és a spanyolországi baszkok “ujjlenyomatai” is megtalálhatók – tárták fel brit kutatók Dél- és Észak-Amerika lakosságának eredetét kutatva.

Cristian Capelli, az Oxfordi Egyetem professzora és kutatócsoportja Amerika, Európa és Afrika 64 különböző népcsoportjának több mint négyezer tagjától vett DNS-mintákat elemzett. Mivel az elmúlt évszázadokban leginkább Afrikából és Európából történt a bevándorlás az amerikai földrészre, a kutatócsoport összehasonlította az afrikai és európai donornépek és az amerikai lakosok DNS-mintáit. Utóbbiak DNS-mintáit Barbadoson, a Dominikai Köztársaságban, Ecuadorban, Mexikóban, Puerto-Ricóban, Kanadában és az Egyesült Államokban élő afro-amerikaik köréből gyűjtötték.

A Dél-Amerikában lévő kilenc spanyolajkú állam esetében megállapították, hogy legtöbb európai ősük Spanyolországból érkezett, azonban most először tárták fel azt, hogy a baszkok is jelentős genetikai ujjlenyomatot hagytak: hat spanyolajkú lakosból ötnél mutattak ki baszk eredetet is.

A 16. és 17. századi spanyol bevándorlók között jelentős számú baszk volt, különösen Mexikóban, Kubában, Chilében, Peruban és Kolumbia lakossága körében bukkantak ennek genetikai nyomaira – derül ki a Nature Communications tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból.

Az afrikai eredetű gének többsége az amerikai lakosságban a fekete kontinens egyik legnagyobb népcsoportjának, a nyugat-afrikai joruba népnek az őseitől származik. Arányuk változatos a kontinensen, a mexikói maja őslakosoknál nem találtak ilyen eredetre, míg Barbadoson a lakosság 87 százalékánál találtak ilyen eredetű géneket.

“Láthatjuk azt az óriási genetikai hatást, amelyet a rabszolga-kereskedelem gyakorolt az amerikai lakosságra… Az afro-amerikaiak többségének a nyugat-afrikai jorubákhoz hasonló ősei vannak, ami megerősíti azt, hogy a legtöbb afrikai rabszolga ebből a térségből érkezett. A spanyol uralom alatt állt amerikai térségekben szintén találtunk a mai Szenegálból és Gambiából származó ősök génjeit. A feljegyzések szerint innen érkezett a rabszolgák egyharmada a 17. században a spanyol uralom alatti területekre, és ennek genetikai bizonyítéka jól látható a mai amerikaiakban” – hangsúlyozta Capelli.

Az európai eredetet tanulmányozva a szakemberek jelentős mértékű dél-olaszországi és szicíliai eredetet tártak fel Kolumbia és Puerto Rico lakossága körében, ami alátámasztja a 19. század végi, 20. századi olaszországi bevándorlás ismert történetét.

Az Egyesült Államokban élő afro-amerikaiak egyik csoportja francia eredetű, ami jól tükrözi a francia bevándorlást az Egyesült Államok déli gyarmati területeire.

Eredményeink megmutatják, milyen erőteljes lehet a genetikai megközelítés az ősök ismeretlen eredetének feltérképezésekor. Reméljük, hogy ugyanezzel a módszerrel más különféle genetikai eredetű népek eredetét is feltárhatjuk, mint például a brazilokét – mondta Capelli professzor.

Az amerikai lakosság genetikai őseinek feltárása létfontosságú a betegségek megértésében és a megfelelő gyógyszerek kifejlesztésében – tette hozzá.

(MTI)