Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatának létrehozásán dolgozik a Konzum

Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatának létrehozásán dolgozik a Konzum

A decemberben bejelentett, folyamatban található 30 milliárdos tőkeemelés folytatásaként, újabb vagyonelemekkel bővül a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. (Konzum) turisztikai portfóliója, amivel Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatának létrehozását készíti elő az igazgatóság.

A tőzsdei társaság a várhatóan április végéig lezáruló, két lépésben megvalósított tőkeemelés eredményeként kizárólagos befolyást szerez a BLT Group Zrt. -ben, amely a Balatontourist csoportot, amellett három balatoni ingatlant tulajdonol, tetejébe megszerzi a Hunguest által üzemeltetett Bál Resort hotelt is. A tőkeemelést követően a Hunguest Hotels Zrt. -t és a Balatontouristot egy együttes szakmai irányítással funkcionáló turisztikai csoportba szervezik.

A Konzum közölte: az igazgatóság hozzájárult, hogy a Konzum Management Kft. a BLT Group Zrt. részvényeivel tőkét emeljen a társaságban. A várhatóan április 30-ig lezáruló tranzakcióval a Konzum Nyrt. kizárólagos befolyást szerez a Balatontouristban, azonkívül közvetett tulajdonosa lesz a Balatonakali Strand Kempinget, a Balatonalmádi Yacht Kempinget és egy Almádiban fekvő, fejlesztés előtt álló ingatlant tulajdonló társaságoknak. A Konzum Nyrt. igazgatósága azonfelül jóváhagyta, hogy a Konzum RE Ingatlanalap a Balatonalmádiban fekvő Hotel Bál Resort – egykori Ramada Hotel – tulajdonával tőkét emeljen a tőzsdei társaságban.

A nem vagyoni hozzájárulás formájában a Konzum Nyrt. tulajdonába kerülő üzletrészek előzetes felértékelésére a társaság internacionális szakértőket kér fel. A piaci érték ismeretében a Konzum a nem vagyoni hozzájárulásként a tulajdonába kerülő társaságok, valamint hotel ellenértékét új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti ki, melyek kibocsátási értéke 3.141 forint lesz.

A Balatontourist saját üzemeltetésben és franchise rendszerben 10 kempinget működtet a Balaton körül, a társaság tavalyi árbevétele meghaladta a nettó 1,3 milliárd forintot. A szállásadó társaság a tó körüli kempingpiac legnagyobb szolgáltatója, létesítményeiben több mint 188 ezer résztvevő fordult meg a tavalyi szezonban, akik összesen 655 ezer vendégéjszakát töltöttek a Balatontourist szálláshelyein.

A Hunguest Hotels 25 szállodát működtet saját üzemeltetésben, továbbá franchise rendszerben. A társaság saját üzemeltetésű szállodáiból származó szakmai árbevétele elérte a nettó 16,5 milliárd forintot, a hotellánc létesítményeiben összesen 404 ezer látogató, 1,4 millió vendégéjszakát töltött el az elmúlt évben.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója a vállalat közleményében kifejtette: a vállalatnál zajló tőkeemelés széria célja, hogy a tőzsdei társaság tulajdonába kerülő szálloda és kempingüzemeltető vállalatokat együttes szakmai vezérlés alá vonják, amiben vezető szerepet szánnak a Hunguest Hotels Zrt. -nek.

„Magyarország legnagyobb szállásadó vállalatát szeretnénk létrehozni, amely széles spektrumban, a kempingektől a 3-4 csillagos szállodákig képes a belföldi turizmusban, azonfelül a régióban is vezető szolgáltatóvá válni” – idézi a közlemény az elnök-vezérigazgatót.

A Konzum Nyrt. részvényei március 7-én kerültek keresztül a standard kategóriából a prémium kategóriába. Az elmúlt évben a részvények legmagasabb árfolyama 3789 forint, a legalacsonyabb 102 forint volt, a keddi kereskedést 2650 forinton zárták.

Szerdán 10 óra 51 perctől – a tőkeemeléssel kapcsolatos tájékoztatás előtt – felfüggesztették a Konzum-papírok kereskedését a BÉT-en, a kereskedést 16 óra 10 perctől állították vissza. A részvények árfolyama szerdán a felfüggesztésig 14,91 százalékkal, 2255 forintra mérséklődött, a kereskedés újraindulása után 2740 forintig, az előző napi záróár fölé növekedett az árfolyamuk.

mti