Közép-Európa legkorszerűbb biobankját formálják ki Szegeden

Közép-Európa legkorszerűbb biobankját formálják ki Szegeden

Közép-Európa legkorszerűbb biobankját formálják ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a létesítményt alkalmassá teszik a vírusos betegségekben szenvedő páciensek mintáinak tárolására is – tájékoztatta az egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján egy internacionális mérnökcsapat támogatásával elkezdték összeszerelni az SZTE-n a Föld élvonalába tartozó, több tonna súlyú Liconic robotizált biobanki mintatároló rendszert. A csaknem hárommilliárd forint értékű komplex berendezés több millió biológiai minta tárolására, sebes azonosítására lesz alkalmas, ami nélkülözhetetlen a személyre szabott diagnosztika és terápia kialakításában.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyomatékosította, a fejlesztés magas színvonalú ugrást jelent az emberi biológiai minták felhasználásával folyó klinikai – főként onkológiai és idegtudományi –, emellett genetikai kutatásokban is, aminek hála tovább erősödik az egyetem internacionális és hazai akadémiai életben betöltött pozíciója.

Az SZTE a koronavírus-járványhelyzet okozta nehézségek nyomán áttervezte a folyamatban található beruházást, és világviszonylatban is példa nélküli innovációval bővítette a biobank kapacitását. Kettő, akár a koronavírus-fertőzött betegek mintáinak biobanki tárolására is alkalmas BSL-2-es labort helyeztek el a biobankban.

A laborok a későbbiekben kiemelkedően megkönnyítik más vírusos eredetű betegségekben szenvedő páciensek mintáinak a feldolgozását és biobanki tárolását is, elősegítve ezzel a fertőzések szélsebes azonosítását. A régióban példa nélküli biobanki fejlesztés azonfelül támogatni és növelni tudja az egyetem diagnosztikai kapacitásait is. A visszakereshető minták figyelemre méltó segítséget nyújtanak az orvosbiológiai kutatásokhoz, mitöbb alapot biztosítanak a biomarker- vagy a gyógyszerkutatásokhoz.

A biobankba jellegzetes, mínusz 80 Celsius-fokos hűtésre alkalmas fagyasztók is érkeztek, amelyek ugyancsak növelik a kapacitást. Ezek az egyetem járványügyi védekezését is támogatják, mivel az SZTE több olyan kutatási együttműködésben is részt vesz, amelyekben a COVID-19 fertőzésen átesett betegek biobanki mintáira van szükség – áll a közleményben.

mti